Mat i institusjoner

Når kroppen blir ridd av sykdom og alderdom er apetitten ofte noe som blir redusert, selv om behovet for energi kan være større. Da vil matens utseende, lukt og smak være avgjørende for man får i seg nok næring til å holde maskinen i gang og i beste fall gjøre den bedre. Men er maten man får servert på offentlige institusjoner av en slik kvalitet at dette er mulig?

Dessverre har jeg større erfaring med mat fra institusjonskjøkken enn hva som er vanlig når man er 40 år. Bare i 2011 har jeg spist ca 50 % av mine måltid på sykehus. Og for å gi en liten oppsummering av det – jeg har ikke akkurat lagt på meg av de måltidene.

Jeg er nok blitt mer og mer kresen i tillegg til at maten som har blitt tilbudt på de sykehus jeg har erfaring fra har blitt dårligere og dårligere etterhvert som årene går. Selv ønskekost (som personer med lav BMI kan få) har blitt verre og verre. Et eksemple fra i sommer var da jeg bestilte meg en svinekotelett, noe jeg virkelig hadde lyst på. Da denne ble servert var den så seig at jeg måtte få hjelp av en sykepleier for å få delt den opp. Og etter å ha tygget på et par biter i noen minutter måtte jeg dessverre bare gi opp. Heldigivis er jeg i den situasjon at jeg har mange bekjente og familie som bor nær sykehuset, så da fikk jeg mat utenfra som var både velsmakende, innbydende og næringsrik. Ikke alle er så heldige.

VG hadde nylig en test av mat fra sykehjem og fengsler. Du kan lese hele denne testen ved å klikke her. Illustrasjonene under er hentet fra denne artikkelen:

Som man kan se er det ikke mye av denne maten som ble satt pris på av testpanelet. Likevel var det maten fra fengselet som gikk av med en knepen seier i denne testen.

Noe av det jeg synes er mest interessant er det faktum at det i fengsel er satt en fast sum for hvor mye hver fange skal få mat for hver dag – 60,-. Men for personer på sykehjem ikke finnes noen slik standard. Sandetun sykehjem i Vestfold kan kjøpe råvarer til hver enkelt beboer for 40 kroner dagen – til sammen for fem måltider. Det er en vesentlig forskjell. Jeg vet ikke om jeg hadde klart å lage fullverdig, variert mat til 5 måltid om dagen for bare 40,- dagen. Det ville vært utfordrende nok å gjøre dette for 60,- dagen som er standarden i fengsel.

Det valg om bare noen dager. Hva skal til for at politikerne skjønner at å bruke penger på god næringsrik mat sparer penger på sikt? Det vil gi færre sykehusdøgn, færre tilbakefall, færre tilleggssykdommer og ikke minst fornøyde pasienter. Godt valg alle sammen!

2 kommentarer

  1. Sykehusmat er ikke noe en gleder seg til akkurat. Alle de gangene jeg har vært innlagt har pappa kommet innom med mat mange ganger 🙂 Kan ikke tro det er så mye forskjell på maten gjennom landet, så jeg er glad på dine vegne at de rundt deg kommer med mat! Viktig med god mat. Selv har jeg ganske god appetitt 🙂 Stå på videre. Tenker Hilde disker opp med masse god mat når du er hjemme på perm? 😉

    – Veronica

  2. Du har så inderlig rett, Truls. Jeg har jobba flere år på en psykiatrisk avd. og sett med egne øyne at maten blir dårligere og dårligere. Vi spiser «med øynene» men når maten hverken ser innbydende eller delikat ut så blir matlysten deretter.Ofte er smaken tam og «flau» også ! Trur noen av våre byråkrater burde være innlagt på sykehus, sykehjem eller lignende i et par uker, så ville de kanskje forstå konsekvensene av hva de pålegger de forskjellige institusjonene av nedsparinger. Det er en skam for rike Norge at det har blitt som det har blitt !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s