Monogami

Dette Knoppsvane paret befant seg ved utløpet av Sandvikselva i formiddag.
Noe av det som jeg finner så utrolig sterkt med svaner er deres trofasthet til en partner. Det er flere sjøfugler som lever i mongame forhold, men jeg kjenner ikke til noen art som fremstår like ekstreme som svanene.

En gang i mellom leser vi om ensomme svaner som leter etter eller blir værende der deres partner ble borte. Dette står i sterk kontrast til det skilsmisse samfunnet vi mennesker lever i. At annenhvert ekteskap går i oppløsning har sikkert mange forklaringer (noe jeg ikke har tenkt å begi meg inn på her), men svanene holder seg til den de har valgt.

Hvordan har dette seg? For blant mange andre arter i dyreverden gjelder «survival of the fittest»! Når formering er på planen velger man ut sin partner etter spesielle egenskaper, noe som resulterer i at en del hanner lever med store harem rundt seg (f.eks blant hjortedyr). Er det dette vi mennesker er på vei mot? Jeg håper ikke det.

At så mange mennesker velger å leve alene (ikke nødvendigvis ensomme), kan kanskje tyde på at monogami ikke er en livsform som fungerer for alle. Selv er jeg svært så fornøyd og glad for mitt monogame forhold til Hilde. Vi er kanskje litt som to svaner….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s